Choklad Pavlova


Ingredienser
CHOKLADKRÄM100 g mörk choklad, 70 %
5 st äggula
0,75 dl strösocker
0,5 dl maizena majsstärkelse
3 g vaniljsocker (1 tsk)
350 g mjölk, 3 % (3,5 dl)
20 g osaltat smör
CHOKLADPAVLOVA
75 g mörk choklad
140 g äggvita (4 stora)
220 g strösocker (2,5 dl)
8 g maizena (1 msk)
4 g vitvinsvinäger (1 tsk)
CHOKLADSÅS
85 g strösocker (1 dl)
40 g kakao (1 dl)
100 g grädde (1 dl)
30 g smör
GARNERING
500 g grädde (5 dl)
100 g choklad, hackad
20 maltesers
Chokladkräm
Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
Blanda äggula, socker, maizena och vaniljsocker i en bunke.
Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen.
Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills blandningen tjocknar till en kräm.
Låt gå på värme ytterligare 2-3 minuter för att koka bort smaken av majsstärkelsen.
Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.
Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.
Chokladpavlova
Hacka chokladen lägg i en bunke, smält över ett vattenbad eller i mikron.
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor till ett skum och tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast maräng.
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor till ett skum och tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast maräng.
Tillsätt maizena och vitvinsvinäger och blanda försiktigt med en slickepott.
Ringla i smält choklad och marmorera genom att vända runt max 2-3 gånger.
Fördela marängen på två plåtar med bakplåtspapper och gör runda bottnar av marängen, cirka 18-20 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter.
Fördela marängen på två plåtar med bakplåtspapper och gör runda bottnar av marängen, cirka 18-20 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter.
Stäng av ugnen och låt stå där med ugnsluckan öppen tills ugnen har svalnat.
Chokladsås
Blanda strösocker och kakao i en kastrull, ha i grädde och smör. Koka upp på mellan värme i ca 5 minuter, rör mellan varven så den inte bränner fast. Koka till en fin och glansig chokladsås.
Recept från Roy Fares på recept.nu