MMF-Mashmallowfonant

Hej hej

Jag nämnde ju häromdagen att jag gjorde Mashmallowfondat och skulle göra ett inlägg om det, just den fondanten blev inte bra så sparar den till figurer, nu hittade jag ett annat recept med en större sats och provade det. Ingredienserna i sig är samma men denna innehåller mer olja,vatten och florsocker, får se i morgon om den blev bättre annars ger jag upp och håller mig till att dekorera tårtorna med antingen färdigköpt fondant eller smörkräm haha.



RECEPT PÅ MMF

Räcker till en rund tårta med diameter 24-26 cm  + dekorationer:

300 g marshmallows (Haribos är torra och fina)
750g florsocker (ca 1,5 paket)
½ dl vatten
3 msk olja, matolja (Använda inte olivolja för då blir det ingen god smak på fondanten)
Eventuellt pastafärg

Börja med att sikta florsockret i en bunke för att slippa få klumpar i fondanten.

Olja in en stor plastskål som tål mikro och en träsked
Lägg marshmallows i plastskålen. Häll på ½ dl vatten.
Kör 30 sekunder i taget i mikron och rör om mellan turerna. Fortsätt tills det inte är några klumpar kvar och det känns som en kletig smet.  Ska du färga hela fondanten görs det lämpligtvis nu med pastafärg innan det blandas med florsocker.

Häll hälften av florsockret i bottnen på köksmaskinen. Gör en fördjupning i florsockret och häll i smeten. Kör köksmaskinen med degkrok (eller för hand genom att vända i florsocker i smeten med till exempel en stekspade). Fyll på med florsocker. Det är inte säkert att du behöver använda allt florsockret du siktade upp innan.

När den är lite mer som en smet (den ska fortfarande vara lite kletig, ungefär som tuggummi) tar du upp den och bearbetar fondanten lite till med händerna. Ta sedan plastfolie om fondanten och lägg den i en plastpåse och sedan i en tätslutande burk i rumstemperatur. Fondanten behöver sen ligga till sig för att du ska kunna arbeta med den. Gärna över natten.

När fondanten har fått ligga till sig och det är dags att använda den kan den vara lite hård. Värm den då några sekunder i mikron och knåda den sedan. Skulle det inte hjälpa kan du ha i lite olja för att mjuka upp den. Skulle den vara alldeles för lös så arbetar du in mer florsocker. Använd gärna plasthandskar. Arbeta massan smidig (runt 10 minuter kanske). När du tycker att den är smidig och lagom mättad av florsocker kan du börja kavla ut. Använd majsstärkelse i en skumtvättlapp och kläm fast en klämma för att hålla ihop den. Använd sedan den till att dutta på bakduken (lämpligtvis en i silikon) och på kaveln. När du kavlar ut så lyft ofta fondanten och dutta majsstärkelse för att hindra den från att fastna i underlaget. När den är utkavlad och klar vänd den över tårtan. Eller gör dekorationer till din tårta eller cup cakes.

Vill du färga den gör du det bäst med något som kallas pastafärger och kan inhandlas på till exempel kakburken.se


Detta receptet är lånat från susanneutangluten.se

Ha en fin kväll :)