Rosa tårta med blåbär och vitchoklad mousse

Detta var första tårtan jag gjorde till Enas födelsedags kalas och jag blev hyfsat nöjd med utseendet men mer nöjd med innehållet, man lär sig mer för varje gång man gör en tårta. Denna gången provade jag på att göra en prinsesskrona till den och lite av det kunde jag gjort annorlunda, bland annat att färgat fondanten först och inte målat den för det tog två dagar innan det torkade, sen tyckte jag den blev för hög och så satte jag den för löst runt flaskan som jag hade som stöd så den sjönk ner lite och fick inte en fin botten, men det skar jag väck sedan. 
men som sagt så lär man sig bara mer och mer och nu vet jag hur jag skall göra nästa gång:)
 
Tårtan bestod av vanlig ljus botten som jag färgat rosa med pastafärg, blåbärsmousse och vitchokladmousse ( som jag också färgade rosa med pastafärg). Sedan spacklade jag tårtan med vitchoklad frosting , mycket gott. Jag skulle gjort den med hallonmousse men gjorde som tur va två mousser för hallonmoussen skar sig när jag blandade i gelantinet , jag använder mig av vegetariskt gelantin eftersom vi inte äter gris, och blandade det först med vatten men men det skulle jag inte gjort för det blev för mycket vätska , i blåbärsmoussen blandade jag gelantinet direkt i blåbärs "saften " som jag silat ut. 
Jag täckte tårtan med hemmagjord MMF. 
 
 
Inte jätte fint men här är en bild hur den såg ut innuti också 
 
 
 
 
Nu till recepten :) 
 
Tårtbotten gjorde jag enligt receptet "lika delar" och färgade med pasta färg precis innan jag hällde den i formen. 
 
blåbärsmousse ( detta receptet är för hallonmousse men jag bytte ut hallonen med blåbär)

 

200 g frysta hallon

en knapp dl florsocker

1oo g färskost

4 gelatinblad ( alt 1 1/2  påsar veg gelantin) 

2 dl grädde

 

1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.

2. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten och florsockret.

3. Blötlägg gelatinbladen.( här blandade jag i gelantinpulvret direkt i den andra hälften av mousset.)

4. Vispa grädden.

5. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden.

6. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

 
Vitchoklad mousse 
 
150 g choklad
 
 
2 dl vispgrädde
 
 
100 g färskost (jag hade philadelphia)
 
1. Dela chokladen i små bitar och lägg i en bunke.
 
2. Värm grädden till den nästan kokar, den får dock absolut inte koka!!
 
3. Häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
 
4. Ställ in i kylen för att svalna, gärna över natten. 5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.( vispa inte på för hög hastighet då blir färskosten lös i stället)
 
 

Vitchoklad frosting

100 g vit choklad

100 cream cheese till Philadelphia

100 g rumsvarmt smör

 

Smält chokladen i en skål ovan vattenbad och låt svalna lite. Vispa med elvisp smöret någon minut, tillsätt sedan cream cheese och chokladen och vispa fluffigt.

 

 

recepten på mousserna  har jag hittat hos http://www.bengtssonsbaksida.com/

kommer inte ihåg vart jag hittade receptet på vitchoklad frosting 

MMF - blåbärsmousse - hallonmousse - recept - rosa kalas - rosa tårta - tårta - vitchokladfrosting - vitchokladmousse