Baklava

Hej.
Det har ju varit Bajram och så klart blev det lite bakning. Lite sent att lägga ut kanske nu efteråt men dessa är ju så lätta att göra och så goda så man kan ju göra dem när som tycker jag :)
Jag gjorde 2 olika baklava med recept från Zeinaskitchen. Denna gången följde jag dock inte receptet utan gjorde på mitt sätt men det är nog ganska likt ändå.
Jag använde 150 gram madel och 250 gram valnötter totalt i båda fyllningarna . Sedan ungefär 100 gram pistagenötter till dekoration men det blev mycket över.

Ugn: 170 grader
Rullade baklava
Du behöver.
300 g Valfria nötter tex mandel och valnötter
Ca 100 gram osaltat smör (kan behövas mer)
1 paket filodeg
Vit sirap
Vaniljsocker
Pistagenötter till dekoration

Gör så här.
Börja med att hacka nötterna för sig i en mixer . Blanda sedan valnötter och mandel och lägg i 3 teskedar vaniljpulver.

Smält smöret.
Lägg ut ett blad av filodegen och pensla det med smör, upprepa detta tills du har 3 degblad på varandra och pensla varje blad med smör.

Lägg sedan nötblandningen på kortsidan i en rand . Hur mycket nötter du vill ha är en smaksak.
Rulla sedan försiktigt till mitten och skär av med en vass kniv .
Lägg nötter på andra halvan och rulla ihop den . Lägg rullarna i en plåt och skär dem i valfri storlek innan de ska in i ugnen. Gör om detta tills du fyllt plåten.
Låt de stå i ugnen tills de blivit gyllenbruna ca 10-15 min.
När du tagit ut dem ur ugnen häller du genast på vit sirap och pistagenötterna. Låt sedan svalna.

Från höger rullade baklava och sedan nutellabaklava

Baklava med Nutella
Du behöver
500 gram nutella
100 gram osaltat smör (smält)
1- 1/2 paket filodeg beroende på hur många blad det är i varje paket
200 gram valfria nötter
Vit sirap
Vaniljsocker
Hackade Pistagenötter till dekoration
En djup plåt.

Hacka nötterna och blanda i ett par teskedar vaniljsocker
Lägg 1 filoark i plåten och pensla med smör upprepa till du har lagt 6 stycken ark och var noga med att pensla varje ark förutom det 6de.
Smält nutellan i micron så den blir bredbar. Bre över den över filoarken i plåten och häll på 1/3 del av nötterna. Häll över lite sirap.
Lägg sedan på 6 nya filodegs ark med smör mellan varje och gör om detta tills du har 3 lager med nutella och nötter. Lägg till sist över 6 nya filodegs blad med smör mellan varje, pensla även det 6de bladet med smör.skär i ett fint mönster och strö på pistagenötterna.
Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna . Häll på sirap över hela direkt när du tagit ut baklavan ur ugnen

Smaklig spis :)